هاکاما
پوشیدن هاکاما فلسفه ای رمزگونه را به همراه دارد. بدین معنا که در اکثر هنر های رزمی حرکات پا از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. بطوریکه اجرای صحیح و موثر یک تکنیک وابستگی شدیدی به گام ها و حرکات پا دارد. برای هنرجویان و اساتیدی که در این حرکات تبحر پیدا کرده اند فرض است تا بشکلی این فنون را از بازدیدکننده ها مخفی نگاه دارند. با پوشیدن هاکاما پاها و شیوه قرار گرفتن آنها و گام ها بشکل قابل توجهی غیر قابل رویت خواهد بود.
هاکاما و شکل آن نیز مانند بسیاری از اصول ژاپنی دارای فلسفه و معنا است که لازم است تا هنرجویانی که هاکاما بر تن می کنند، به این فلسفه و اصول توجه و پایبندی بیشتری نشان دهند. این فلسفه در چین های هاکاما خودنمایی می کند و هر چین از هاکاما دارای معنای خاصی است. هاکاما کلا دارای هفت چین است، پنج چین در جلو و دو چین در پشت هاکاما. معنای سمبولیک هر کدام از این چین ها بدین شرح است:
۱- 義 – GI : درستکاری. با تمام مردم به واقع درستکار باش. به عدالت ایمان داشته باش و در طلب آن باش اما نه از سوی دیگران بلکه از جانب خودت. برای سلحشور حقیقی در مسأله عدالت و حقیقت هیچ حالت بینابینی وجود ندارد. همه چیز یا درست است یا غلط.
۲- 礼 – REI : احترام. سلحشوران هرگز به کسی ظلم یا بیاحترامی نمیکنند و نیازی به اثبات قدرتشان ندارند. سلحشور حقیقی حتی در برابر دشمنانش نیز فروتن است. بدون نشان دادن ادب و احترام ما چیزی بیش از جانوران نیستیم.
۳- 勇 – YU : شجاعت. در میان انبوه مردمی که جرأت انجام کاری ندارند به پا خیز. سر فروکشیدن مانند لاکپشت زندگی نیست. سلحشوری را شجاعت پهلوانانه لازم است. دنیای سلحشوری دنیای خطیر و مهلکی است. شجاعت پهلوانانه کورکورانه نیست بلکه هشیارانه و قدرتمندانه است.
۴- 名誉 –MEIYOU : عزت نفس. سلحشور حقیقی تنها یک قاضی برای غرور و عزت نفسش دارد و آن خود اوست. تصمیماتی که میگیری و چگونگی اجرای آنها بازتاب “خود” واقعی توست. هرگز نمیتوان از دیدگان خود پنهان شد.
۵- 仁 – JIN : نیکخواهی. سلحشوران در اثر تمرینات مداوم چابک و قوی میگردند اما هرگز مانند دیگران نیستند زیرا قدرتی را در خود میپرورانند که به سود همگان به کار خواهد رفت. سلحشور شفیق و مهربان است و از هر فرصتی برای خدمت به همنوع بهره میبرد و چنانچه فرصتی نیابد در صدد ایجاد آن برمیآید.
۶- 誠 – MAKOTO : وفای به عهد. زمانی که سلحشوری کاری به عهده میگیرد میتوان آن کار را انجام شده دانست. هیچ چیز مانع او برای انجام کاری که به عهده گرفته است نخواهد شد. او نیازی به سوگند خوردن یا پیمان بستن ندارد.
۷- 忠 – CHUU : وظیفه شناسی. سلحشور وظیفهای را که به او محول میشود پارهای از خویش احساس میکند و خود را در مقابل آن و تمامی پیامدهایش مسئول میداند. در مقابل مافوق بیاندازه وظیفهشناس و در مقابل افراد تحت فرمانش مسئولیت پذیر است.
معانی فوق هفت فضیلت بوشی دو است، آنگونه که آنها را به جنگاوران میآموختند. بوشیدوبه معنی آئین سلحشوران است و به باورها، اصول زندگی و مرامنامه نانوشته جنگاوران سامورای گفته میشود. بوشیدو را متشکل از هفت فضیلت میدانند که هر جنگاوری باید در کسب و به نمایش گذاشتن آنها بکوشد